CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID BESTAANDE METSELWERK SPOUWBLADEN

Op 5 januari 2012 bezweek de gemetselde kopgevel van een in de jaren zestig gebouwde portiekflat in Rijswijk. Tijdens een storm kwam het bovenste gedeelte van de gevel los. Vier huishoudens werden noodgedwongen elders ondergebracht. Naast financiële schade zijn erg gelukkig geen gewonden gevallen. Het incident staat niet op zichzelf en er hebben zich problemen voorgedaan met bezweken kopgevels. (bron: code Rood).  BOUW SCAN PLUS+ voert inspecties naar gemetselde kopgevels uit conform protocol SBR.

kopgevels

VERSCHILLENDE INCIDENTEN MET BEZWEKEN GEVELS

Goed ontworpen en uitgevoerde spouwmuren zijn onder normale omstandigheden voldoende veilig gedurende hun beoogde levensduur. Wel worden de gevels in de loop van der tijd aangetast door klimatologische invloeden, zoals regen, wind en periodes van vorst. Op termijn kan hierdoor de constructieve veiligheid in het geding komen. Daarbij is niet altijd sprake van visueel waarneembare waarschuwingen, wat kan resulteren in onveilige situaties

Een potentieel veiligheidsprobleem geldt bij met name voor naoorlogse flats (1945-1980) met kopgevels van doorgaand metselwerk. Het probleem zit in de spouwankers die door corrosie zijn aangetast. Ook komt het voor dat er onvoldoende spouwankers zijn gebruikt.

Voorbeelden:

–          Gevel van flat ingestort in Nieuw-Vennep (28 februari 2010)

–          Gevel van flat ingestort Monnickendam (5 februari 2011)

–          Brand door instorten gevel Den Haag (2 januari 2009)

–          2 gewonden door instorten gevel Rijswijk (19 februari 2007)

 Wij inspecteren, analyseren, prioriteren en adviseren volgens protocol SBR

Bron: www.veiligegevels.nl / Protcol SBR